ზოგჯერ, თუნდაც ყველა პროცედურის შატერების შემდეგ აუზში წყალი ხდება მღვრიე, ბუნდოვანი, მოთეთრო, როგორც რძე. წყლის “რძიანი” მდგომარეობა შეიძლება გამოწვეული იყოს სხვადასხვა მიზეზით. მიზეზიდან გამომდინარე, თქვენ უნდა აირჩიოთ მოქმედების სტრატეგია.
წყლის არასაკმარისი ფილტრაცია
ფილტრების შემოწმება და გარეცხვა არის ყველაზე უნივერსალური მოქმედება წყლის გამჭვირვალობის გასაუმჯობესებლად. თუ თქვენ იყენებთ ქვიშის ფილტრს, უნდა შეამოწმოთ და გარეცხოთ ქვიშა: ის შეიძლება იყოს დაბინძურებული ან “გაქვავებული” კალციუმის დეპოზიტებით. თუ თქვენ გაქვთ კარტრიჯის ფილტრი, მაშინ შეიძლება დაგჭირდეთ კარტრიჯის შეცვლა. გასათვალისწინებელია, რომ კარტრიჯის ფილტრები ეფექტურია მხოლოდ დაბალ დატვირთვაზე და მცირე რაოდენობით დამაბინძურებლებთან ერთად. თუ ვაზნის შეცვლა ხშირად გიწევთ, შესაძლოა საუკეთესო გამოსავალი იყოს ფილტრის შეცვლა ქვიშის ფილტრით.
pH ის დონე არ არის სწორე
როგორც ძალიან დაბალმა, ისე მაღალმა pH-მა შეიძლება გამოიწვიოს წყალში “რძისფერი” ეფექტი. მაღალი pH დონეზე, წყალი შეიძლება გახდეს ბუნდოვანი პატარა კრისტალების გამო.
გამოსავალი: pH-ის დასარეგულირებლად, ჯერ უნდა გაზომოთ ის ტესტერებით. თუ pH დაბალია, დაამატეთ pH+ წყალს. მჟავიანობის შესამცირებლად საჭიროა, პირიქით, გამოიყენოთ pH-. მჟავიანობის რეგულატორები უნდა დაემატოს წყალს მანამ, სანამ მაჩვენებელი ოპტიმალური არ გახდება.
არაეფექტური ქლორირება
არარეგულარული და არასაკმარისი ქლორირებით, თქვენ რისკავთ, რომ მოკლე დროში მიიღოთ თეთრი ან “მწვანე” აყვავებული აუზი. თუ ქლორირება რეგულარულად ტარდება, სიმღვრივის მიზეზი თავად რეაგენტებში უნდა ვეძებოთ. სტაბილური ქლორის პრეპარატები – ტრიქლორიდი – ქმნიან წყალში ციანური მჟავას ძალიან მაღალ კონცენტრაციას. მის ფონზე აქტიური ქლორი გადადის თავისუფალი ქლორის სტადიაში და არ ებრძვის ბაქტერიებს.
გამოსავალი: შეცვალეთ ქლორის პრეპარატები – ნატრიუმის, კალციუმის ქლროთ. შოკური ქლორირების შედეგად თავისუფალი ქლორის პროპორცია წყალში უნდა მიაღწიოს 10 მგ/ლ.
შოკის ქლორირებამდე უმჯობესია ფილტრების შემოწმება და გარეცხვა, წყლის ნაწილის შეცვლა სუფთა ონკანის წყლით. შოკის ქლორირების შემდეგ, წყლის გამჭვირვალობის აღსადგენად შესაძლებელია სპეციალური გამწმენდის ფლუკოლანტის გამოყენება.